Skip to content
TotalEnergies Manager Bitumen Anton Kroon
Total Manager Bitumen Anton Kroon

“Long Life Bitumen is echt een hele mooie ontwikkeling”

Interview met Anton Kroon, Manager Bitumen bij Total Nederland

Anton Kroon (59) is als Manager Bitumen bij Total Nederland verantwoordelijk voor de verkoop van bitumen aan diverse industrieën. Een bijzonder interessant vakgebied, vindt hij zelf. Maar waarom? En wat kan Total betekenen voor klanten die in deze sector actief zijn? Tijd voor een goed gesprek.

Sinds wanneer werk je bij Total Nederland? 

“De tijd vliegt, dat is alweer sinds 1998, 22 jaar dus. Ik heb voornamelijk op de afdeling Specialties gewerkt, een afdeling voor speciale producten waaronder smeerolie en bitumen. Bij Total werken is ontzettend leuk, inhoudelijk blijft het ook boeiend. Bovendien is Total een bedrijf met veel ontwikkelingsmogelijkheden en waar medewerkers centraal staan. Ik kan het iedereen aanraden.”

Wat doe je als Manager Bitumen? 

“In deze functie ben ik verantwoordelijk voor de bitumenactiviteiten in Nederland. Concreet houd ik mij bezig met zaken die zowel op korte als middellange termijn lopen. Dat doe ik met een team van kundige en gemotiveerde werknemers. We helpen de klant van A tot Z, dus van inkoop tot aan de bitumenlevering maar ook nazorg zoals advies over asfalt, wet- en regelgeving en best practices.”

Wat maakt bitumen volgens jou zo interessant?

“In bitumen zit heel veel technologie en chemie. Daarnaast is de bitumenwereld een zeer dynamisch wereld”, zowel aan de kant van productie als de toepassing.

Hoe blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen in je vakgebied?

Total is Europees marktleider op het gebied van bitumen, daardoor is er automatisch al ontzettend veel kennis over bitumen binnen Total. We volgen cursussen en trainingen en we zijn betrokken bij Europese projectteams voor het uitwisselen van kennis. Daarnaast zijn we regelmatig in overleg met onze klanten en onze technische partners. Klanten bieden ook een schat aan informatie.”

 

''Steeds minder raffinaderijen produceren bitumen. Die trend zal zich naar verwachting doorzetten''.

 

Wat zijn actuele ontwikkelingen op het gebied van bitumen?

“De productie van bitumen staat onder druk. Er worden steeds minder bitumen geproduceerd, dat komt ook deels door de veranderende economische omstandigheden. Steeds minder raffinaderijen produceren bitumen. Die trend zal zich naar verwachting doorzetten. Maar ook de vraag van onze klanten verandert. Er worden meer dan ooit hoge eisen gesteld aan de kwaliteit en – evenzo belangrijk – de constante kwaliteit van bitumen. 

Wat zijn de ontwikkelingen binnen Total op het gebied van bitumen? 

Er is een sterke focus binnen Total om een positieve bijdrage te leveren aan de klimaatuitdagingen. Dit gebeurt door de uitstoot van CO2 te reduceren en door een actieve deelname aan het debat om CO2 te verzamelen en veilig op te slaan. Voor zware en complexe aardoliemoleculen, die ook voorkomen in de ruwe olie, zijn twee toepassingen. Als brandstof en als bindmiddel in asfalt. De brandstof noemen we stookolie en het bindmiddel noemen we bitumen. Doordat deze moleculen een hoog percentage aan koolstofatomen en minder aan waterstofatomen bevatten, zal na de verbranding hiervan relatief meer CO2 de atmosfeer in gaan, dan H2O (waterdamp). Vandaar dat we een toenemende trend zien binnen Total om de zware aardoliefractie bij voorkeur als bitumen op de markt te brengen.

Kun je iets meer vertellen over Long Life Bitumen? Wat zijn de voordelen voor de klant?

“Long Life Bitumen is een gepatenteerde technologie van Total die zorgt voor een langere levensduur van geasfalteerde wegen. Met andere woorden: het verouderingsproces van het asfalt door oxidatie wordt vertraagd waardoor wegen veel langer meegaan. Het interessante aan Long Life is dat het universeel toepasbaar is. Long Life kan worden gebruikt in zowel standaard bitumen als in gemodificeerde bitumen. De technologie is in eigen huis ontwikkeld. Na een aantal veelbelovende labtests zijn er in Nederland een paar testtrajecten aangelegd voor monitoring en beoordeling. We onderzoeken nu samen met wegenbouwers hoe het in de praktijk gaat. We verwachten veel van deze technologie waaraan vijf jaar is gewerkt samen met ons researchcentrum.

 

Het interessante aan Long Life is dat het universeel toepasbaar is.

 

Over klanten gesproken: zijn die kritisch op het gebied van bitumen? Zo ja: waarom?

“Jazeker, ze worden steeds kritischer, met name op het gebied van kwaliteit. Voor wegenbouw gaat een goede kwaliteit bitumen vaak gepaard met een langere levensduur van de geasfalteerde wegen. Dus het is meer dan logisch dat klanten hier sterk op letten.”

Waar ligt de kracht van Total voor deze specialistische markt? 

De kracht van Total ligt zowel op het vlak van productie, ontwikkeling en service.
Bij Total ligt de focus voor de komende jaren op bitumen. Dit geldt zowel voor het produceren van standaard bitumen als speciale bitumen. De kracht ligt ook in de ontwikkeling van speciale producten zoals bijvoorbeeld Eco2, een technologie voor laagtemperatuurasfalt, als onderdeel van onze zogeheten ECO Solution-label: dat zijn nieuwe producten die zijn ontwikkeld met het oog op duurzaamheid en gezondheid van medewerkers. Al onze technologieën zijn modulair toepasbaar, waardoor we klanten niet alleen maatwerk, maar ook een groeipad kunnen bieden. Ten slotte is Total zodanig georganiseerd dat we dicht bij onze klanten staan. In Europa hebben we in vrijwel elk land een eigen filiaal, vaak ook met een eigen bitumenafdeling waar lokale mensen werken die dicht bij de klanten staan, de taal spreken en snel kunnen inspelen op de wensen van de klant.”

 

Al onze technologieën zijn modulair toepasbaar, waardoor we klanten niet alleen maatwerk, maar ook een groeipad kunnen bieden.

 

Kun je iets meer over de genoemde service vertellen? 

Gericht zijn op services is in de eerste plaats goed luisteren naar klanten, naar hun wensen en hier vervolgens adequaat op reageren. Daarnaast hebben wij (digitale) tools ontwikkeld waarmee we bepaalde processen efficiënter en transparanter maken voor onze klanten. Een mooi voorbeeld is de Bitumen Online tool. Deze tool brengen we medio 2021 op de Nederlandse markt waarmee we een platform bieden voor het invoeren, bevestigen en tracken van bitumen orders. Asfaltplanners, vervoerders, inkoopmanagers en Total medewerkers kunnen hierin op een interactieve manier communiceren. Maar ook komen we daarna met een digitale hedge tool, waarmee onze klanten hedge opdrachten kunnen ingeven, prijzen online volgen tot aan het afsluiten van de deal. Alles heel eenvoudig met je telefoon, tablet of pc. Zeker iets om naar uit te kijken.”

 

Meer nieuws