Skip to content

LNG staat voor liquified natural gas en is op dit moment de meest schone brandstof binnen de transportsector. Met een volle tank LNG rijd je tot 1500 km. Daardoor is de brandstof zeer geschikt voor zwaar transport, zoals Europees vrachtverkeer. Ook grote schepen kunnen varen op LNG. In heel Nederland en Europa beschikt Total over tankstations waar LNG verkrijgbaar is.

Voordelen LNG

  • LNG stoot veel minder schadelijke stoffen uit
  • De brandstofkosten voor LNG zijn lager dan traditionele brandstoffen
  • Rijden op LNG zorgt voor minder geluidsoverlast
  • Rijden op LNG extra voordelig door de LNG stimuleringsregeling. Voor Nederlandse transporteurs met internationaal georiënteerd transport is er geen accijns in België en Maut-voordeel in Duitsland

Productie van LNG

LNG is vloeibaar aardgas. Aardgas is een samenstelling van lichte koolwaterstoffen die voor het grootste deel uit methaan bestaat. Het komt in natuurlijke vorm voor in sommige poreuze gesteentesoorten. Dit gas wordt vloeibaar door het te koelen tussen -120°C en -162°C. Hierbij krimpt het volume van de brandstof tot 1/600e. Daardoor is LNG gemakkelijk te vervoeren naar de Total tankstations. Ook past er door het beperkte volume veel brandstof in de tank. Vrachtauto’s en schepen hebben hierdoor een hoge actieradius.

Goed voor het milieu

LNG verbrandt veel schoner: 30% minder gezondheidsschade (minder PM10 en NOx) dan diesel Euro VI-norm en 10% tot 15% minder uitstoot van CO2. Vervoer op LNG voldoet daarmee aan de strenge Europese emissienormen voor vrachtvervoer en scheepvaart. Zonder dat aanvullende maatregelen nodig zijn, zoals roetfilters of nabehandelingstechnieken.

LNG trucks

De meeste grote truckmerken beschikken over een breed aanbod trucks die rijden op LNG, zogenaamde LNG-trucks. Deze trucks hebben een vergelijkbaar (laad)vermogen en actieradius dan traditionele (diesel-)trucks, maar zijn een stuk beter voor het milieu. Daarnaast is rijden op LNG financieel aantrekkelijk door de structureel lagere prijs van LNG.

LNG tanken

Om LNG te tanken gebruik je het persluchtpistool aan de pomp. Sluit de LNG-vulslang op je tank aan en vergrendel deze. Doe dit ook met de dampretourslang indien je tank daarvoor een koppeling heeft. Begin met tanken door de startknop in te drukken: de pomp slaat automatisch af zodra de tank vol is. LNG wordt per kilogram afgegeven en het vullen van de tank kost minder dan 10 minuten. Bij alle LNG-tankstations van TOTAL en PitPoint.LNG kunt je betalen met de Total Eurotrafic tankpas. Voor meer informatie over LNG tanken met de TOTAL Tankpas, klik hier.

Let op: voor het tanken van LNG in Nederland ben je verplicht een tanktraining te volgen. Total biedt deze training aan. Voor meer informatie neem je contact op met PitPoint.LNG via [email protected].

LNG bij Total

Sinds januari 2021 heeft TOTAL haar eerste LNG-tankstation geopend in Deventer. Het netwerk van LNG-tankstations is nog volop in ontwikkeling. Omdat LNG met name geschikt is voor langeafstandsvervoer, zet Total in op uitbreiding van de tankstations op Europese hoofdroutes. Het doel is om in 2022, 350 aardgas-tankstations (groengas, CNG en LNG) in Europa te realiseren. 

ontvang de NIEUWsbrief EN kom IN CONTACT

Blijf op de hoogte

Ontvang de Mobility & New Energy nieuwsbrief

Maak kennis met ons team

Onze experts staan klaar om jou te helpen.