Skip to content

Grondstoffen- en energiebedrijf Meerlanden in Rijsenhout haalt gft-afval (groente-, fruit- en tuinafval) op en gebruikt dat om groengas te produceren. Dit duurzame gas gaat naar het aardgasnetwerk en vormt vervolgens weer brandstof voor de vuilniswagens. Een goed voorbeeld van een circulaire economie. TotalEnergies*) realiseerde een fastfill groengas-tankstation op het bedrijfsterrein van Meerlanden.

Creatie van groengas

Groengas ontstaat door gft-afval te vergisten. Hierbij komt biogas vrij. Een gasopwerkingsinstallatie zet dit biogas om naar groengas en pompt het vervolgens in het aardgasnetwerk. Zo wordt jaarlijks 50.000 ton gft-afval als grondstof gebruikt voor nieuwe energie. Als de installatie optimaal draait, produceert Meerlanden ongeveer 2,5 miljoen kubieke meter groengas per jaar. 

Duurzame inzet

TotalEnergies is mede-eigenaar van de gasopwerkingsinstallatie en het invoedpunt en realiseerde een eigen fastfill groengas-tankstation voor Meerlanden. Inmiddels rijden 84 van de 161 wagens, waaronder prullenbakkenwagens, bestelwagens, inzamelwagens en een veegwagen op groengas. Hierdoor voert het grondstoffen- en energiebedrijf haar diensten sinds 2016 bijna volledig klimaatneutraal uit.

Timefill tegen drukte

TotalEnergies installeerde op het terrein van Meerlanden ook een timefill-installatie. Het aantal wagens dat op groengas reed nam zo toe, dat het tankstation met twee opstelplaatsen niet meer voldoende was om alle wagens vol te tanken. TotalEnergies loste dit probleem op door timefill. De installatie maakt het mogelijk om ’s nachts 14 CNG-voertuigen te vullen met groengas. Zo starten werknemers hun dienst met een volle tank en neemt de drukte op het fastfill-tankstation, dat ook overdag actief blijft, af.

*TotalEnergies acquireerde in 2017 PitPoint clean fuels. In januari is het klantaanbod van PitPoint en TotalEnergies samengevoegd. Dit project is destijds onder de merknaam PitPoint uitgevoerd.

Meer case studies

Meer case studies